Translate

pühapäev, 14. september 2008

Florida päikese all - veebrauaris 2008.

Florida - Miamis. veebrauaris - 2008

The fall kaubanduskeskuse sisehoovist.

Miami kaubanduskeskule The fall sisehoov.
No see kogemus oli küll imeline, nagu kugugi muinasjutulisse troopika aeda oleks sattunud, linnud laulsid nii kaunilt, vesi vulises igal pool, ohhh seda rohelust..ei oska edasi anda, seda peab lihtsalt ise nägema.

Pilt napasatud auto aknast, läheneme Miami downtownile.

Mul õnnestus ära käija SeaAqvariumis Miamis.
Seal oli väga palju loomaliike ja peale veemaailma kalade ja loomade.
Koledad krokitillid, neid oli seal kohe liiga palju.
Seda SeaAqvarium oli kaunil saarel, mida ümbritses väikene vulisev veekogu, seal oli siis palju ruumi krokukestel olla.
Eraldi olid ka kilpkonnad ja muud vett armastavad loomakesed.
Merelõvid, nemad on tõelised staarid, oskavad imetempusid teha...hästi vahva muusikaline show!

Siin veel aga kuulus filmistaar Flipper oma dresseeriat sõidutamas..ohh seda liikumis kiirust..hästi toredad kogemused ja ilusaid mälestusi sain sellest fantastilisest pargist kaasa.

Siin aga delfiinide bassein, nemad tegid igasuguseid saltosi ja hüppeid..hästi lõbus oli neil endil ja vaatajatel, keda delfiinid väikeste vahedega ikka üllatasid sellega, et rohke veega üle pritsisid.


Miamis aga sai suurt Akvaariumi külastatud, seal oli mitmeid basseine, delfiinidega ja nagu pildil on Free Willy :) esitamas oma oskusi, aga siiski peab ütlema, et üks ütlemata tark Willyke!


Hästi mõnus päev....Miami beachil.
Kõnnin Miami beachil, mis oli täiesti inimtühi.
Rannajoont 25 km ja nii palju, kui silm seletas kaugusesse vaadata, ei olnud hingelist näha...vaikus...täiesti privaatne!


Key Westi Ema ja Isa :)

Key West vaade ülevalt tornist Mehhiko lahele.

Hemingway majamuuseumi aias.

Hemingway majamuuseumi aias, Mehhiko lahele.


Hemingway aarded tema majamuuseumis.


Key West - Butler ootab Sind restorani sööma :D

Key West - Golden Man


Key Westi kaunid pitsilised majad.

Key West - hakkasin ka mereröövliks


Sealt SOUTHERNMOST punktist mereteed pidi Kuubani ainult 90 meremiili.
Key West on U.S.A lõunapoolseim linn.

Teekond Key Westi....
Reis sinna on juba kogememist väärt, kuna tee läheb üle 32 saare ja üle 42 silla. Muuseas, seda teed sinna saarele, peetakse maailma üheks kaunimaks auto sõiduteeks, kas on, seda peab ise vaatama ja otsustama, minule see nii sügavt muljet ei jätnud, aga väga huvitav ja eriline küll. :)
Natukene kaugemale ajaloos kui minna, siis need saared leidis maadeuurija Juan Ponce de Leon. Ta oli otsimas nooruse allikat, kui kogemata leidis need saared, sattus olema pühapäev 15. mai 1513.
Ta andis saartele nimeks Los Martires, Martüürid, sellepärast, et kaugelt vaadatatuna paistavad kaljud, kui kannatavad inimesed.
Nooruse allikas jäi küll leidmata ja jalaga ei olnud veel keegi Key Westi astunud teatavasti?
Sinna sõitsid aastate jooksul karile mitmete mereuurijate laevad.
Siis aga saabusid mereröövlid ja Ameerika laevastiku röövlite tõrjumisüksik, täpset nimetust ma ehk ei oskagi siin öelda, mis nimega nad olid?
Aga küllap saate aru, röövlid ja röövlitõrje :)) Siis hakkaski pihta ameerikastumine ja algasukad saidki vaikselt laiali minna ära kaduda.
Nüüd elab selles veetlevas linnas 25000 elanikku....

..ja Key Westist on saanud väga tähtis turismikoht, kuhu tuleb kokku inimesi igalt poolt, kalastama, purjetama, sukelduma ja lihtsalt lõbusalt aega veetma.
Kõige lihtsam moodus tutvuda Key Westiga on teha ringsõit avatud rongis Conch Trainilla, see kestab tund ja avatud rongist on hea ülevaade, näeb kogu linna ja kuuleb ka parimad palad linna ajaloost.
Neile, aga keda huvitab arhitektuur, sellepoolest on Key west lausa unelm, tuhandeid pisikesi valgeid ja pastell värvilisi piparkoogi majakesi.
Endised merekaptenite majad on tehtud hotellideks. Pilvelõhkujid siit ei leia :)
Muuseas Ernest "Papa" Hemingwayl meeldis väga seal olla tema kodust on jäänud väga ilus muuseum, mis ka hotellina töötab, see maja ongi ehk üks kõige vaadatum maja seal.
Selle maja ostis Hemingway aastal 1931. ja maja on täis ilusaid Hispaania tüüli mööblit, mida ta ikka reisidelt kaasa tõi
Kirjanikul oli oma stuudio, see oli väikene majakene aias, kus kirjanik oma raamatuid kirjutas.
Tänapäeval sinna pühasse kohta saab sisse piiluda ainult ukse vahelt.
kirjutuslaual on veelgi kirjaümbrikud, kirjutusmasin Remington, millge kirjanik kirjutas oma teosed "Kilimandšaaro lumed" "Hüvasti relvadele" ja "Kellele kellad helisevad"
Sealt aga ümber nurga on Sloopt Joe's baar, kus kirjanik aega veetis, Nüüd on see peamajaks Papa - fanidele Juulikuus toimuvatele Hemingway päevade ajal.
Key Westissa on lahe õhkkond ja samuti ka väga head söögid ja restorane leiab küll igast tänavanurgast, tänava keskelt - neid jagub seal tõepoolest.
Põhitoiduks muidugi kala, kuna ümbritsevad veed on väga kalarikkad :)muidugi ka vähid, krabid jne...mereannid, kilpkonna suppi jne.
Toidukultuur oli nii floridale, kui ka kariibiale omane, nii sellest sündiski oma toidukultuur floribean, see on maitsev, värviline ja samas ka põnev :P
Hästi päikseline on seal küll, ega ilma asjata saart ei kutsuta päikeseloojangu koduks ja milline imeline linnulaul sind saadab igalpool, selline vaba ja heaolu tunne valdab sind seal..
Õhtu kui hakkab hämarduma, päike loojub igapäev täpselt samasse kohta ja kuldab üle kogu saare, jättes unustamatult ilusa õhtupuna ja igal hommikul tõuseb päike täpselt samal kellajal ja samast kohast, kust igal hommikul.
Igati unustamatult kaunis saar, täis huvitavaid kohti ja vaatamist ja huvitavaid inimesi, kellega oli meeldiv suhelda.
Tahaks kindlasti tagasi veel minna, isegi täiesti arvestatav talvitumise koht minule tulevikus, mine ja tea...kisub kohe tagasi sinna...seal on seda midagi ja seda kõike, seda midagi erilist, mida kusagil soojal maal ei ole ma veel kohanud :)
Kui lähete kunagi sinna, siis varuge seal olemiseks aega vähemalt paar päeva kohe kindlasti, päevaga ei näe palju midagi, niipalju vahvaid käsitöö poode, igale poole peab ju vähemalt nina uksevahelt sisse pistma ja uurima, mis huvitavat seal on ja uskuge seal on, palju palju ilusat käsitööd.
Igivanas majas on väga vahva muuseum, mis pungil täis kõiki võimalikku, mida mereteed pidi vanasti transporditi, osa merepõhjast üle toodud jne
Igati huvitavat vaatamist jätkus! Minge vaadake ise üle, ikka oma silm ju kuningas!!

2 kommentaari:

david santos ütles ...

Great posting!
Congratulations!!!

777 ütles ...

Thank You, so much!!!