Translate

pühapäev, 21. september 2008

Raamatusari " MAA LAPSED"



Lõpetasin 6 osalise raamtu sarja lugemise " Maa lapsed"
Tegelikult on 6 osa veel ilmumata, loodame, et ilmub varsti. Kirjutan siia kõigi viie raamatu väikse ülevaate sisust.


Tõeliselt fantastiline teos, mis viib lugeja 35000 aastat tagasi olnud aega.
Kirjanik tegi tohutu uurimistöö ära arheoloogilisel alal, saades sellest kõigist ülevaate, ta isegi elas ja oli koopas, rasketeski talveoludes, et saada tunnetust sellest ajast.


Elas nagu siis kiviajal elati, õppis isegi tuletegemise ära kiviaja inimeste moodi, see oli talle tõeline ellujäämise kursus.

Nii, et raamatus kasutatud materjalil on tõeline tõepõhi all, selleks tegi ta teaduslikke uuringuid.


Raamatus on Klaani inimesed ja Muud inimesed, klaani inimesed on muudest erinevad oma raske luustikuga, lühemad, neil on geneetiline mälu, see läheb edasi põlvest teisele, ilma erilise õpetuseta.


Muud inimesed kutsusid klaani rahvast lamepeadeks ja neid ei peetud inimesteks vaid neisse suhtuti pahatahtlikult ja räägiti, kui loomadest, ilgetest olenditetest.

Metalli ei olnud veel leitud, tööriistad tehti piikivist. Toitu hangiti metsaandidega ja jahtimisega. Igal juhul väga põnevat lugemist sain.


I osa "The clan of the cave bear, 1980 (Koopakaru klaan)


Sealt algab väikese tüdruku Ayla lugu, kes kaotab oma pere maavärina tagajärjel. Ayla eksleb üksi ringi Krimmi neemel päevade viisi, kuniks Koopakaru klaan leiab ta poolsurnuna ja nad võtavad tüdruku oma hoole alla. Aylale saab kasuemaks Koopakaru klaani parandaja naine Iza, kes vaatamata suurele alguse ehmatusele võidab Ayla armastuse ja usalduse.

Algus on Aylale väga raske, sest klaani inimesed ei suhtle kõnekeeles vaid kasutavad viipekeelt.


Kui Aylal on raskusi "keele" õppimisega, klaani inimesed hakkavad teda alaarenenuks pidama.

Kuid tasapisi Koopakaru suur teadjamees, võimas Mog - Ur, kes on Ayla kasuema vend, märkab aga Ayla tõelist andekust ja keele õppimise mured olidki murtud.


Koopakaru klaanil on omad väga ranged seadused ja Ayla eksib tihti nende vastu ja saab ka karistatud nende rikkumuste eest, kahel korral. Teda mõisteti isegi surma ja see tähendas, et ta pidi Koopakaru klaani juurest lahkuma.

Tavaliselt surmamõistetu piinleb kusagil ja sureb, aga Aylal on tohutu elutahe ja tema kaitseamulett, mis talle klaani tulles anti, oli Koopalõvi.

Klaani järgi see oli võimsaim toteem(amulett), mis üldse kellegil olla saab.


See aga anti talle sellepärast toteemiks, et kui ta üksi pisikese lapsena ringi uitas, ründas teda koopalõvi, õnneks Ayla pääses peitu, aga lõvi sai teda ikkagi käpaga löödud, mille tagajärjel Ayla reiele jäid eluks ajaks neli koopalõvi küünejälge.

Suur Mog-Ur aga tajus, et nüüd klaani on kohtamas suur häving ja sellised, kui Ayla, ootabki ees uue inimkonna tulevik. Ayla kasuema oli Aylast koolitanud väga hea parandajanaise ja Aylast saigi väga hea parandaja.


II osa: The Valley of Horses, 1982aastal (Hobuste org)


Ayla oli sünnitanud poja Durci. Poeg oli pool temast ja pool koopaklaani välimusest.


Koopakaru klaani pealiku poeg sundis teda vägisi magama endaga ja klaani seadustes oli, et naine peab alati mehe himud rahuldama, ükskõik, kes mees, aitab, kui ta annab märgi selleks, peab naine sellele tahmisele alistuma.


Nüüd siis Ayla oli lõplikult surma mõisetud, ta peab jätma oma poja klaani kasvatada ja tema kasuema soovitas tal omasugused inimesed üles otsida ja Ayla läks.


Mitmeid kuid ringi rännates mööda niitusid, Ayla leiab lõpuks oru, kus hobused elavad. Ta loobub inimeste otsimisest ja rajab omale kodu (koopa) hobuste orgu. Ta päästab väikse hobuse varsa kiskjate küüsist ja hakkab seda ise kasvatama. Siis leiab ta ka vigastatud väikse lõvipoja, kelle ta koopasse toob, terveks ravib ja samuti kasvatama hakkab.


Niimoodi õpib ta elama orus kahe loomaga, kuniks lõvi on küllalt suur, et omale kaasat otsima minna.


Samal ajal kaks venda kaugelt teisest suguharust, aga rändavad samuti ringi, tutvuvad eri suguharudega, vahetavad tarkusi ja oskusi, niimoodi nad rändavad Doonau rannikut mööda, kuniks saabuvad hobuste orgu.


Seal saab üks vendadest surma, kui Ayla kasvataud lõvi tapab ta, teise venna elu aga Ayla suudab päästa, toob ta koopasse ja ravib terveks. Ayla sattus juhuslikult peale, kui see juhtus, ta tundis ära oma lõvi möirge, kes lihtsalt oma reviiri kaitses.

Jondalar(mehe nimi, kelle Ayla päästis) õpetab Aylat rääkima ja nii nad leiavad teineteist jagades ühised rõõmuhetki. Siit algas nende suur armastuse teekond...


III osa : The Mammoth Hunters, 1985 ( Mammuti kütid)


Ayla ja Jondalar lähevad siis kahekesi väiksele tutvumisretkele ja satuvad kokku mammuti küttidega, mammuti kütid elavad Lõvi nimelises laagris. Neid kutsutakse sinna külla ja nii nad lähevad ja otsustavad jääda sinna laagrisse talve üle.

Ayla ilus välimus ja tema oskused paistavad silma, kõik lõvilaagri mehed imetlevad teda avasilmi. Sellest muidugi intriigid ja arusaamatused Jondalariga sünnivad.

Aylat kosib tumedanahke lõbus mees ja Ayla isegi nõustub tema kaasaks saama.

Ayla leiab väikse hundikutsika, keda ta kasvatama hakkab väga edukalt, kellest saab tema suur ja ustav sõber, tema elupäästja.

Jondalar tahab aga koju hakata rändama ja Ayla saab aru, et ilma meheta, pole tema elul mõtet, nii nad saavadki oma ebaselgused selgeks ja asuvad koos teele, Jondalari kodupoole, koos hundiga ja kahe hobusega. Ayla hobune nimega Hein, sai varsa, kes ka juba vahepeal suureks kasvanud ja kellele Jondalar andis nimeks Jooksja.

Inimesed küttisid hobuseid söögiks ja kartsid hunte, arvta siis võite, millist hämmingut nad tekitasid inimestele...


IV osa : The Plains of Passage, 1990 ( Tasandiku rändurid)


Rändurid siis kulgevad Doonau rannikut mööda, kohates erinevaid inimesi erinevaid suguharusid, igal pool peetakse neist lugu ja palutakse koguni elama jääda alatiseks.

Neil on alati palju rääkida oma huvitavatest seiklustest, mis isegi uskumatuna tunduvad kuulajatele. Kuid kõigist kutsetest hoolimata, nad jätkavad koduteed, kuniks Jondalar võetakse vangi naiste poolt, kes on vallanud kogu küla ja sulgenud kõik mehed trellide taha, kuna pealik on otsustanud toime tulla ilma meesteta.


Aylal õnnestub päästa Jondalar vabaks, aga tema oma elu satub hoopis ohtu, paha pealik Attaro üllatab Ayla äkilse rünnakuga ja peaaegu tapab ta, kuid ootamatult Hunt tormab Aylale appi ja lõpetab ilge naise eluküünla oma võimsate lõugadega.


Niimoodi siis nende teekond jätkub aasta aega, kuniks ees on raskete oludega jäine jõgi vaja ületada.


V osa The Shelters of Stone, 2002 ( Koopa hoolealused)


Koopakarude klaani kasvandik Ayla saabub siis lõpuks ometi oma armastatu Jondalariga mehe koju. Aylal on palju õppimist selle suguharu kommetest ja tavadest.


Ayla ootab last ja tahab Jondalariga oma kodu rajada ja meest teenida ja last kasvatada.

Kuid Ayla paistab ka seal silma on eriliste oskustega ja parandaja naise teadmistega. Suur Zelandoni näeb Aylas oma järglast ja tahab temast teadjanaist koolitada. Ma ei tea, kas Zelandoni vastab shamaanile meie ajal, aga samad tarkused/ teadmised/ oskused.


Kui Ayla tütar sünnib, siis oli ka juba teada, et järgmises osas temast saabki Zelandoni õpilane.

Nüüd pole muud, kui peab kannatlikult ootama viimast osa, kui panid tähele siis, 4 ja 5 osade vahe oli 12 aastat.





Ma ei tea, kas see on ka eesti keeles ilmunud, aga vene keeles on küll.

See raamat tõmbab nii kaasa, huvitavalt kirjutatud, tõeline kaasaviija.

kaks viimast osa olid ka ülipikad peaaegu 1000 lehekülge head ja nauditavat lugemist..

Seikleme siis ikka ise ka elus, kui siia juba kord tulime, siis teeme sellest ühe toreda seikluse :))) onju

1 kommentaar:

Nataly ütles ...

oi tahaks ka neid raamatuid lugeda ...väga huvitav