Translate

esmaspäev, 10. juuli 2023

Tolkuse raba retk


2,2 km pikkune rada on ringikujuline, tervenisti uuenduse läbi teinud ja  kaetud laudteega. Raja läbimiseks rahulikus tempos kulub aega kuni 2 tundi. Rada tõuseb liivastele luidetele, mida katab valgusküllane palumännik ja jõuab Tornimäele, kus asub 21,57 meetri kõrgune vaatetorn. Torn oli veel suletud, kui meie seal käisime, sest seda alles ehitati/taastati.  Tornist peaks näha olema nii Häädemeeste rannaniit kui ka Pärnu laht.
Tornimäelt laskub rada Tolkuse rabale. Rada viib raba suurima laukani. Rabast jõuab rada ringiga alguspunkti tagasi




kõnnime, kõnnime..

Puhkame, puhkame..


Tolkuse raba on looduskiatse all.


Kõnnime, kõnnime...

Puhkame, puhkame.. ja nii jaksab jälle edasi tatsata!




Raba pindala on n 55 km². Raba keskel on 42 laugast


Tolkuse raba keskosa laugastes ja älvestes kasvavad toitainerikkale veele viitavad taimed hundinui, mürkputk ja ubaleht. Nende kallastel kasvavad madalsoole iseloomulikud tarnad ja sõnajalad, vaevakask, pajud ja isegi üksikud kidurad kuused.

Tolkuse rabas pesitsevad lindudest põldrüüt, mudatilder, väikekoovitaja, hallõgija, sookurg ja teder. Rabasaared on metskitsede, põtrade ja metssigade sigimis- ja varjepaigad.





Tulitera uus laudistee ja kõik need lauad ja materjalid on sinna tänu tublidele töömeestele, kes selle materjali sinna kandsid kogu selle raja ulatuses. 




Infotahvel ja väike maja, kus keha kergendust saab



Seda rada oli lausa lust kõndida. Tegelikult oli rada veel ametlikult suletud, nii, et küllap olime esimeste hulgas, kellel Tolkuse uuenduskuuri läbiteinud matkarada sisse õnnistada õnnestus.

 

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Nii armas ja tuttav maastik.